Respectvol, inhoudelijk en verbindende bijscholingsdag over Gendervraagstukken (11 november 2023)
Op zaterdag 11 november jl. organiseerden wij de bijscholing ‘Gendervraagstukken in je praktijk als (psychosociaal) therapeut’. Na afloop van de scholing vroegen wij de deelnemers hun reactie:
- Geen pasklare antwoorden, het stimuleerde om verder te denken;
- Respectvolle benadering, ook vanuit het christen zijn;
- Veel casuïstiek;
- Goede opbouw, reflectie en afwisseling;
- Wetenschappelijk onderbouwd.
Een van de deelnemers gaf feedback via een LinkedIn-bericht, hij schreef een mooie recensie met daarin onder andere:
“… Eerlijk gezegd was ik benieuwd hoe dit kwetsbare en sterk polariserende thema aangevlogen zou gaan worden. Maar wat is het een prachtige dag geworden: respectvol, inhoudelijk en verbindend.
Groot respect voor De Roos Opleidingen dat een (voor velen) precair onderwerp als dit niet geschuwd wordt.”
We kijken terug op een geslaagde scholingsdag, waarbij we ook goed verzorgd werden door de gastvrouw van locatie ‘Aangenaam bij Mirre’ te Wezep.
Bijscholing Levensverhaal en zelfaanvaarding (30 september 2023)
Een dag met ruimte voor zelfzorg van de therapeut en inspiratie voor het werken in de praktijk. Beelden en verhalen waren de leidraad voor gesprekken in de subgroepen. De zorgvuldige input van docent Michiel, de prachtige natuur en de fantastische zorgen van onze gastvrouw Mirjam vormden het kader voor momenten van verstilling en inzicht. We gingen naar huis met concrete tools om ook met cliënten creatief en ontdekkend aan de slag te gaan. “Een mooie dag als cadeau aan mezelf,” was de reactie van een deelnemer.
Diplomering 2023
22 studenten mogen zich vanaf deze maand Registertherapeut noemen. Zij ontvingen een dubbel diploma: Psychosociaal therapeut en Psychosociale Basiskennis. En wat zeker zo belangrijk is: afgelopen 4 jaar groeiden ze als mens en leerden ze veel over de verbinding met zichzelf en de ander. Van harte gefeliciteerd!
Afscheid nemen doet een beetje pijn, maar we gaan vast nog van jullie horen. Veel zegen gewenst op jullie levensweg!
NLQF inschaling
De Roos Opleidingen is sinds mei 2023 ingeschaald op NLQF/EQF 6.
Een mooie erkenning dat ons onderwijs goed in elkaar zit en op HBO niveau wordt gewaardeerd.
Omdat we graag mensen willen opleiden tot gedegen professionals.
Bijscholing Verlies en rouw (22 april 2023)
Een bijscholingsdag over rouw. Een stevige onderbouwing, maar ook onze eigen beleving van rouw en die van de cliënt kwamen aan bod. De lesmomenten werden afgewisseld met praktische oefeningen en casussen. We kwamen heel dicht bij de beleving van rouw door de dans die Rosalie ons liet zien, waarin het gaat over het verlies van haar vader op 11-jarige leeftijd.
Podcastserie Heel mijn hart
De Roos Opleidingen ontwikkelde in samenwerking met De Reformatorische Omroep de podcastserie ‘Heel mijn hart’. Acht afleveringen rond thema’s die iedereen raken: vergeving, seksualiteit, onzekerheid en nog veel meer. Luister mee vanaf 28 februari, iedere dinsdagochtend om 8.00 uur. Ook te beluisteren via https://reformatorischeomroep.nl/radio/heel-mijn-hart
Heel mijn hart’: leven met pijn én herstel.
Bijscholing Het kindperspectief bij (v)echtscheiding (11 maart 2023)
Het was zo’n bijscholingsdag waar ik moe arriveerde op mijn schaarse vrije dag. Dat de nieuwe locatie, Aangenaam bij Mirre, een lust voor het oog was, de bediening uitstekend en de lunch heerlijk, hielp wel mee dat ik mij gauw thuis voelde.
De lesdag bestond uit drie delen waar Gineke Klinkhamer de ochtendles verzorgde. Zij nam ons mee in de wereld van ruzie en stilzwijgen waar het kind van scheidende ouders vaak in verkeert. Het niemandsland waar vertrouwen een enorme breuk oploopt. Waar het kind de illusie creëert dat zijn ouders weer bij elkaar zullen komen, om van zijn bestaansrecht verzekerd te zijn. Kinderen die als pseudo-partners moeten ageren of de taak toebedeeld krijgen als boodschapper tussen hun ouders. Wij voelden waarover ze vertelde.
Vier panelleden, namelijk familierecht advocaat, Veilig Thuis, gescheiden moeder en tiener van gescheiden ouders lieten ons daarna allemaal een kijkje nemen in hun leven en/of werkveld. Hun appel op ons als therapeuten om samen aan het werk te zijn raakte mij. Samen, ieder vanuit onze plek. Samen kunnen wij zoveel meer betekenen.
Ageeth Kuperus verwoordde daarna hoe we als therapeuten voor de uitdaging staan de ouders in hun rol als opvoeder te benaderen en niet als ex-partner. Hier zit een groot verschil. Om niet in een wederzijds verwijtende houding terecht te komen maar de ouders in hun verantwoordelijkheid voor het kind te benaderen. Dan kan er (weer) een constructief gesprek op gang komen en kunnen de beide ouders weer gaan samenwerken, ondank een (vecht-)scheiding. Ageeth legde uit hoe wij in een therapiesetting aan de kant van het kind van gescheiden ouders kunnen staan. Met verschillende illustraties liet ze ons de verhouding zien van ouders en kind in therapie; vanuit contract, verbinding – en hoe de ontwikkeling van een kind verstoord raakt door keuzes van ouders. Haar les was veel te kort – al zeg ik het zelf op mijn vrije dag. Wij hingen aan haar lippen omdat het zo herkenbaar en bruikbaar was wat ze zei. Zelf hoop ik dat ze een hele lesdag gaat verzorgen over dit onderwerp – en dat zeg ik niet vaak. Zo’n dag gaf meer energie dan die kostte.
Bijscholing Hechting
Wat is werkelijk geluk? Echtheid, oprechtheid en beschikbaar zijn voor de ander! Het thema ‘gehechtheid’ is een belangrijk thema voor het fundament van geluk. De mens is immers een sociaal wezen.
Het was zaterdag 9 april een inspirerende dag waar we vanuit een theoretische onderbouwing de samenhang tussen de problematische gehechtheid en latere problemen onder de loep hebben genomen. Buiten het theoretische stuk hebben we onder andere geoefend hoe we deze cliënten kunnen stimuleren tot mentaliseren. Mentaliseren blijkt namelijk goed te werken bij cliënten met een verstoorde gehechtheid. Wil je hier meer over weten, lees dan het boek ‘(H)echt niet, verbeter je relaties als hechten echt niet lukt’ van Martin Appelo.
Bijscholing Motiverende Gespreksvoering
Zaterdag 5 maart heeft de bijscholingsdag “Motiverende gesprekvoering: cliënten helpen werkelijk te veranderen” plaats gevonden. Het was dit keer op een andere locatie in Heerde dan anders. Jannet de Jonge en Wim van der Laan hebben ons die dag meegenomen in hoe Motiverende gesprekvoering in te zetten als therapeut. Naast theorie is ook geoefend met elkaar. Motiverende gesprekvoering is ontwikkeld door Miller en Rollnick. Aanvankelijk vooral gebruikt in de verslavingszorg maar inmiddels veel breder ingezet. Motiverende gesprekvoering gaat uit van een gesprekstechniek waarbij je naast de cliënt staat en de verantwoordelijkheid en keuze ook bij de cliënt laat. Reflectief luisteren is een belangrijk onderdeel van deze techniek. Kijkend naar de evaluaties van de deelnemers kunnen we concluderen dat het een geslaagde bijscholing is geweest.
STAP-budget: vergoeding voor studenten vanuit DUO
Via CPION wordt onze opleiding opgenomen in het scholingsregister van DUO. Hierdoor kun je als student aan onze opleiding een STAP-budget aanvragen bij DUO. Dit kan tot een maximum van € 1.000,- per jaar. Voor meer informatie, zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen/leven-lang-ontwikkelen-financiele-regelingen/stap-budget.
Accreditatie verlengd
De accreditatie (erkenning) van onze opleiding bij CPION is weer verlengd!
Dit op basis van ons evaluatierapport waarin we jaarlijks op het niveau van studenten, docenten en adviescommissie evalueren. CPION geeft aan “ronduit ingenomen” te zijn met de wijze waarop we -op basis van onze evaluaties, verbeterpunten en acties opstellen en uitvoeren. “Hieruit blijkt dat u zeer nauwgezet vinger aan de pols houdt, en een goed functionerende PDCA-cyclus hebt.”
Afstuderen 2021
Deze zomer studeren weer een aantal prachtige studenten af. We gaan jullie missen! Alle goeds en veel zegen bij jullie toekomstplannen!
Bijscholing EMDR bij Angst
4 juni 2021
EMDR toepassen bij angst en fobieën, is dat geen oppervlakkig trucje? Tijdens deze vervolgtraining EMDR leerden we iets anders van John Martinus: angst gaat vaak over de onzichtbare draden in je levensweb. Met EMDR pak je niet alleen de actuele angst aan, maar ook de verschillende (soms heel oude) herinneringen en associaties die deze angst aansturen. Daarnaast helpt het contact maken met hulpbronnen de cliënt weer in zijn kracht te komen. Als deelnemers ervoeren we aan den lijve de kracht van EMDR, herhaalden we het belang van draagkrachtinschatting en vertrokken we met concrete protocollen en richtlijnen om zelf aan de slag te gaan.
Bijscholing ‘Religie, belemmerend of bevrijdend?’
29 mei 2021
Hoe ga je op zoek naar de belemmerende en bevrijdende rol van religie, geloof en kerk, zonder daarbij te vervallen in stigmatiserende uitspraken? Dit lieten Gineke Klinkhamer en Ageeth Kuperus ons zien op de bijscholingsdag over religie. In een sfeer van rust en veiligheid gingen we met 26 deelnemers creatief aan de slag met onze eigen innerlijke kaart. Er werd op een creatieve wijze verbinding gemaakt tussen eigen denk- en voelprocessen. Want als ik mijn eigen script ken, kan ik de ander inclusief zijn teleurstelling of schade in openheid ontmoeten. En kunnen we samen de weg gaan van heling en groei.