De bijscholingsdagen zijn over het algemeen van 10.00-16.30 uur (incl. een lunchpauze van 1.00 uur).
24 september 2022
Het verbeteren van de leefstijl van je cliënt is een krachtig interventiemiddel. Een gezonde leefstijl heeft positieve invloed op onze lichamelijke en psychosociale gezondheid. Er alleen over praten met je cliënt helpt vaak onvoldoende. Hoe help je je cliënt daadwerkelijk gezonder te leven?
De bijscholing Leefstijl en ontspanning is een kennismaking met de basics van een gezonde leefstijl en leefstijlcoaching. Uitgangspunt is een multidisciplinaire aanpak op basis van BRAVO, met een Bijbelse verdieping. BRAVO staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Het grotere kader wordt gevormd door erkende richtlijnen met het oog op aansluiting bij de reguliere zorg. De Bijbelse verdieping, met name op het gebied van voeding en ontspanning, geeft een verrassende kijk op universele natuurwetten in de schepping, de relatie God-mens en mensen onderling. Het thema gezondheid voor lichaam, ziel en geest krijgt in deze bijscholing vooral op praktische wijze invulling.
Naast de aandacht voor de BRAVO-aspecten, is er aandacht zijn voor de invloed van hormonale processen op ons welzijn. Hormonen, vitaliteit en stresshantering hebben namelijk alles met elkaar te maken. Zo krijg je door uitleg over het hormonale samenspel o.a. inzicht in de maandelijkse cyclus van de vrouw (van puberteit tot menopauze). Je krijgt tevens inzicht in de impact van hormonen bij zowel psychosociale als fysieke klachten.
Mannen kunnen ook last hebben van hun hormonen. Zo krijgen steeds meer mannen te maken met stress met als gevolg hormonale disbalans.
Het is dus van belang hormonale klachten te signaleren.
Ulla Brouwer verzorgt het gedeelte over hormonen.
Aan het eind van deze dag:
- heb je praktische tools in handen om de eerste stappen te zetten voor jezelf en je cliënten op het gebied van een gezondere leefstijl;
- kun je bij je cliënten een vitaliteitscheck afnemen die laat zien wat de status quo is en wat mogelijke punten voor verbetering zijn;
- heb je zicht op wat een gezonde ademhaling is;
- heb je ontspanningsoefeningen geleerd die je met je cliënt kunt doen;
- weet je wat wordt bedoeld met ‘Bijbelse verdieping’;
- weet je naar welke professionele leefstijl aanbieders je zonodig kunt doorverwijzen (vergoed en onvergoed);
- heb je meer inzicht in de invloed van hormonen op ons welzijn.